2013. augusztus 10., szombat

Memborián - Mád

Nem tudjátok mi az a Memborián? Nahát, nem is értem, hiszen annyira nyilvánvaló, hogy csak egy ilyen furcsa szerekezetet nevezhetnek így. Szerintem elég ránézni, és már a nyelvünkön is van ez a név.
Csernák Janka mesélt nekünk erről a mesébe illő installációról.








































Egy felső kategóriás borokat termelő borászat pincéjének különtermébe készült, így sajnos élőben kevesen fogjuk valaha is látni. Ezért is volt jó hallani felőle. Én már akkor láttam a fotókat, amikor a Szövi felrakta a facebook-ra, de ismét kiderült, hogy egy mű élvezetét csak fokozza, amikor élőben kifaggathatjuk az alkotót.
























Így tudtuk meg, hogy ez a szépség nemcsak úgy beül a térbe, hanem mindenféle hangokat hallat. Egy kis eltorzult madárcsicsergés vízcsobogással fűszerezve. Mintha egy elvont természeti tájban lennénk. É tényleg, hiszen ez egy borászat. Egy olyan borászatban, ahol modern berendezések tökéletes összhagban vannak a klasszikus hagyományos eljárásokkal.


























A természetben zajló körfogást idéző áramlás, a csövek keringésében idéződik fel. A koncepció ezen részét ott tudtuk meg, de sejthető, érezhető volt. A vízszerelők álma, azaz a rézcsövek l'art pur l'art keringetése egy titkos laboratórium hangulatát idézi, egyszerre ipari és játékos, mindeközben a tarkódon talál el, annyira furcsa.

Bárcsak láthatnánk élőben is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése